Folkhälsomyndigheten: Träna gärna men gör det säkert

Läs här om de råd folkhälsomyndigheten kom ut med den 24/3

Folkhälsomyndigheten: Träna gärna men gör det säkert

Idrotts- och träningsaktiviteter kan fortsätta men vissa försiktighetsåtgärder behövs för att minska risken för smittspridning, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher och lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin. Gym, simhallar och idrottshallar kan också hålla öppet.

Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning, exempelvis genom att träningen sker utomhus. Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med bland annat Riksidrottsförbundet och ger bland annat följande rekommendationer till den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter:

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.
• Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
• Undvik trängsel exempelvis vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

Detta innebär hos oss av vi avråder alla över 70 år att träna hos oss på våra inomhus pass just nu. Vi rekommenderar er att delta på vår onlineträning för seniorer. Läs mer i nyhetslisten.  På de pass vi har anpassar vi övningarna för att ni inte ska behöva dela utrustning i onödan. Det finns möjlighet till handtvätt vid alla träningslokaler och vi har även utrustning så att ni själva kan rengöra utrustning före och efter användandet.

Publicerad 2020-03-25 Tillbaka till föregående sida